دسته بندی های متعددی در زمینه منابع مورد استفاده در تولید برق وجود دارد که میتوان از آنها جهت بررسی اهمیت هر یک از منابع، استفاده کرد. یکی از دستهبندیهای رایج در این حوزه، بدین صورت است:
- منابع فسیلی: این بخش شامل سوختهای فسیلی نظیر نفت، زغال سنگ، گاز طبیعی و… است. لازم به ذکر است که گاز طبیعی سوخت بسیار پاکتری نسبت به سایر سوختهای فسیلی است.
- منابع هستهای: یکی از روشهای رایج تولید برق در دنیا، استفاده از سوختهای هستهای در نیروگاههای هستهای است. کشورهایی نظیر فرانسه، سرمایهگذاری گستردهای در این حوزه انجام داده و بخش قابل توجهی از برق خود را از این روش تولید میکنند.
- منابع تجدیدپذیر: همانگونه که در سایر مقالات ذکر شد، در دهههای اخیر توجه ویژهای به منابع تجدیدپذیر برای تولید برق، شدهاست. این منابع نظیر انرژی خورشیدی، انرژی بادی، برق آبی، امواج دریا، سوختهای بایو و… را شامل میشود.
در ادامه، به بررسی سهم هر یک از این بخشها در تولید برق کشورهای مختلف پرداخته میشود.
درباره نمودار فوق، نکات زیر قابل توجه است:
- در نمودار مشخص است که به طور میانگین، 61% از برق دنیا توسط سوختهای فسیلی، 9.2% توسط انرژی هستهای و و 30% توسط منابع تجدیدپذیر تولید میگردد.
- ایران، بخش قابل توجهی (95%) از برق موردنیاز خود را از طریق سوختهای فسیلی تولید میکند. در نمودار مشخص است که سهم سوختهای فسیلی در تولید برق در ایران، به نسبت سایر کشورهای ارائهشده، بسیار بالاتر بوده و این نشاندهنده تمرکز بیش از حد ایران بر سوختهای فسیلی است که میتواند در بلندمدت، مشکلاتی را در زمینه آلایندگی، پایداری تامین انرژی و غیره، ایجاد کند.
- با توجه به همسایگی و شباهت زیاد مابین ایران و ترکیه، مقایسه این دو کشور حاوی اطلاعات با ارزشی خواهد بود که در مقالههای آینده به آن پرداخته خواهد شد.
بدون دیدگاه