دسته­ بندی­ های متعددی در زمینه منابع مورد استفاده در تولید برق وجود دارد که می­توان از آن­ها جهت بررسی اهمیت هر یک از منابع، استفاده کرد. یکی از دسته­بندی­های رایج در این حوزه، بدین صورت است:

  • منابع فسیلی: این بخش شامل سوخت­های فسیلی نظیر نفت، زغال سنگ، گاز طبیعی و… است. لازم به ذکر است که گاز طبیعی سوخت بسیار پاک­تری نسبت به سایر سوخت­های فسیلی است.
  • منابع هسته­ای: یکی از روش­های رایج تولید برق در دنیا، استفاده از سوخت­های هسته­ای در نیروگاه­های هسته­ای است. کشورهایی نظیر فرانسه، سرمایه­گذاری گسترده­ای در این حوزه انجام داده و بخش قابل توجهی از برق خود را از این روش تولید می­کنند.
  • منابع تجدیدپذیر: همانگونه که در سایر مقالات ذکر شد، در دهه­های اخیر توجه ویژه­ای به منابع تجدیدپذیر برای تولید برق، شده­است. این منابع نظیر انرژی خورشیدی، انرژی بادی، برق آبی، امواج دریا، سوخت­های بایو و… را شامل می­شود.

در ادامه، به بررسی سهم هر یک از این بخش­ها در تولید برق کشورهای مختلف پرداخته می­شود.

درباره نمودار فوق، نکات زیر قابل توجه است:

  • در نمودار مشخص است که به طور میانگین، 61% از برق دنیا توسط سوخت­های فسیلی، 9.2% توسط انرژی هسته­ای و و 30% توسط منابع تجدیدپذیر تولید می­گردد.
  • ایران، بخش قابل توجهی (95%) از برق موردنیاز خود را از طریق سوخت­های فسیلی تولید می­کند. در نمودار مشخص است که سهم سوخت­های فسیلی در تولید برق در ایران، به نسبت سایر کشورهای ارائه­شده، بسیار بالاتر بوده و این نشان­دهنده تمرکز بیش از حد ایران بر سوخت­های فسیلی است که می­تواند در بلندمدت، مشکلاتی را در زمینه آلایندگی، پایداری تامین انرژی و غیره، ایجاد کند.
  • با توجه به همسایگی و شباهت زیاد مابین ایران و ترکیه، مقایسه این دو کشور حاوی اطلاعات با ارزشی خواهد بود که در مقاله­های آینده به آن پرداخته خواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *