در دهه های اخیر، با افزایش گرمای کره زمین، نگرانی های بین المللی در زمینه انرژی و به خصوص انرژی های فسیلی، افزایش یافته است. همین موضوع باعث گرایش بیشتر کشورها به سمت انرژی های تجدیدپذیر شده است.

همانگونه که در نمودار فوق مشاهده می گردد، طی دهه های اخیر سهم انرژی های تجدیدپذیر (انرژی برق آبی، خورشیدی، بادی، بایوفیول ها و…) از کل میزان انرژی مصرف شده، رو به افزایش بوده و از 7.2% در سال 1990 به 14.2% در سال 2022 رسیده است. می توان ادعا کرد که عمده این افزایش مربوط به انرژی های خورشیدی و بادی بوده است.

در ادامه این مقاله، به ارائه توضیحاتی درباره انواع روش های تولید برق تجدیدپذیر پرداخته می شود:

• برق آبی: این روش از جمله قدیمی ترین و پرکاربردترین روش های تولید برق در دنیا است. در سال 2022، حدود 6.7% از برق دنیا از این روش تولید شده است. در این روش آب های سطحی در پشت سد ذخیره سازی شده و به دلیل وجود اختلاف سطح آب در دو سمت سد، با بازشدن دریچه های سد، آب با شدت زیاد از میان پره های توربین آبی عبور کرده و برق تولید می گردد.

• بادی: توربین های بادی با قرار گرفتن در معرض باد، به چرخش درآمده و برق تولید می کنند. در گذر زمان و افزایش سرمایه گذاری صورت گرفته، بازدهی تولید برق این توربین ها افزایش یافته و به روش مقرون به صرفه تری تبدیل شده اند. به صورت کلی می توان توربین های بادی را به 3 بخش تقسیم بندی کرد:

  • توربین­های بادی خشکی (On-Shore)؛
  • توربین­های بادی دریایی (Off-Shore)؛
  • توربین­های بادی عمودی (Vertical Axis Wind Turbine).

به طور خلاصه می­توان بیان کرد که تفاوت توربین­های خشکی و دریایی، صرفا در مکان نصب آن­هاست. اما توربین­های عمودی از لحاظ طراحی، با دو نوع دیگر تفاوت دارند.

  • خورشیدی: استفاده از نور خورشید برای تولید برق، از جمله روش­های مرسوم تولید برق تجدیدپذیر است. تولید برق از نور خورشید به دو دسته کلی تقسیم­بندی می­شود:
    • تبدیل مستقیم نور خورشید به برق: در این روش که موسوم به سلول­های فتوولتائیک (PV) است، نور خورشید با برخورد بر روی پنل­های خورشیدی، به سلول­های خورشیدی برخورد کرده و باعث ایجاد جریان الکتریکی می­گردد.
    • استفاده از حرارت نور خورشید: ایده اصلی این روش، استفاده از نور خورشید جهت تبدیل آب به بخار و استفاده از آن جهت تولید برق است. بر همین اساس، تلاش می­شود تا نور خورشید در یک نقطه متمرکز شده و گرمای قابل ملاحظه­ای را تولید کند. سپس با استفاده از این گرما، آب به بخار تبدیل شده و قابلیت انتقال آن به توربین­های بخار جهت تولید برق، میسر می­شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *